Koppelwedstrijd Jubbega

 (Jeugd) Wedstrijden & Sponsoring  Reacties uitgeschakeld voor Koppelwedstrijd Jubbega
sep 252011
 

Vandaag ging de trip naar Jubbega waarbij er verzameld werd in Cafe de Turf. De Roodvin te Jubbega organiseerde zijn jaarlijkse Koppelwedstrijd aan de Hooivaart bij de Deelen (Gersloot). In September vissen wij daar onze 5e bekerwedstrijd (even oefenen) en een koppelwedstrijd is altijd leuk.

Kwart over 7 kwamen wij aan in het Cafe. We dachten er wel in een half uurtje te zijn, maar dat werd 45min. Logisch ook want het is 61km rijden.
Ik mocht een nummertje trekken van de 3 nog overgebleven nummers. Dat werd nummer 6, niet slecht. Er waren 44 koppels aanwezig. Half 8 ging de rit naar de waterkant wat overigens ook nog een aardig ritje is van 22km. Wat ons betreft mag het georganiseerd worden in Tjalleberd, dat scheelt ons aan het einde van de dag 50km rijden!
Aan de andere kant is het ook wel begrijpelijk dat een vereniging gevestigd in Jubbega daar ook de organisatie houd.

Dat weerhield ons niet van een lekker dagje vissen! Lekker weer was het zeker! Het zag er allemaal fantastisch uit en we hadden ons goed voorbereid op een berg vis, met name brasem!. Als je mee doet aan een wedstrijd aan de Hooivaart dan weet je dat je een paar planken of liever een complete stijger mee moet nemen om je goed te kunnen vestigen aan de waterkant. Er moest aardig geknipt worden maar dan was onze visstek dan ook tiptop voor elkaar.

Ids viste met de feederhengel en ik met de vaste stok. Het liefst vis ik tegenwoordig met de feederhengel om de grote jongens eruit te halen maar in dit water is het gewoon erg verstandig om ook een vaste stok erbij te pakken vooral als de brasem zich niet laat zien.

9.00 ging de toeter. Na gevoerd en gecupped te hebben, begon ik al een paar van die kleine ukkepukkies te vangen. Zo, wij zijn tenminste van de nul af. Ik heb in het eerste half uur misschien 10 visjes gevangen, daarna viel de stroming weg en zo ook de vangsten. Ids ving inmiddels een baarsje aan de overkant maar die telde helaas niet. De brasem liet zich niet zien terwijl wij er alles aan gedaan hadden om ze te vangen. Ids ving een schele pos op de worm en later nog een. Verder gebeurde er niks en hij besloot maar gewoon schele posjes te vangen want dat was het enigste wat er aanwezig was op de visstek. Dat deed hij prima want zo ving hij er nog een stuk of 8 bij.

14:00 ging de toeter, einde van de wedstrijd. Jeej 440gram met 20 vissen!.. Het was bar slecht vandaag maar deze dagen heb je er helaas ook bij.. Eigenlijk hebben we helemaal niet slecht gevist want het kopstek had ook maar 2kg en de nr.2 460 gram, daarna kwamen wij.

Teruggekomen in Cafe de Turf namen we eerst even een biertje en een bal gehakt! Dat smaakte prima! Uiteindelijk bleek dat we de 6e prijs in ontvangst mochten nemen! Een grote fruitschaal gevuld met tropisch fruit. Ik meende dat ze altijd geldprijzen hadden maar persoonlijk vind ik dit veel meer charme hebben. In ons vak zaten er 3 boven 1kg, daarna zakte het gelijk onder een halve kilo. In vak B was het iets beter, daar ving de nr1 ongeveer 3.5kg maar ook daar zakte het gewicht per prijswinnaar hard naar beneden.

Wij danken de organisatie van de Roodvis en Cafe de Turf voor deze dag en wellicht tot volgend jaar!

Dagje Trollen 2011

 (Jeugd) Wedstrijden & Sponsoring  Reacties uitgeschakeld voor Dagje Trollen 2011
aug 252011
 

Vandaag zijn de kinderen uit makkum en omstreken wezen trollen op snoek, baars en snoekbaars.
De morgen begon met boten ophalen bij DE ZUIDWAARD BOTENVERHUUR.
Eenmaal aangekomen bij de sluis misten we Jason .
Ik (ids) belde hem eens op ,bleek Jason vast te liggen op het IJsselmeer.
Hij was op een zandbank gelopen.
Piet en ik zijn Jason toen maar gaan lostrekken.
Toen gauw door de sluis en de kinderen ophalen bij Idzenga Makkum .
Piet Roedema verdeelde de kinderen over de boten en gaf het start signaal .
Iedereen vaarde zijn eigen koers .
We hadden schitterend visweer en er werden dus ook redelijk veel vissen gevangen .
In totaal wisten 7 boten 16 vissen te vangen.
Na afloop hield Piet nog een korte toespraak en deelde Bert en Ids de vrijwilligers een pet uit, en de kids een tasje met wat leuke spulletjes .
Beschikbaar gesteld door de firma Cormoran .
We kunnen terugzien op en zeer geslaagde dag georganiseerd door Ons Genoegen Makkum.
Onze dank gaat uit naar de sponsors :De Zuidwaard Makkum en Idzenga Makkum
tot volgend jaar.

Doe-Vis & Speldag Visserijdagen 2011

 (Jeugd) Wedstrijden & Sponsoring  Reacties uitgeschakeld voor Doe-Vis & Speldag Visserijdagen 2011
jul 252011
 

Op 19 Augustus organiseerden HSV ‘Ons Genoegen, Idzenga Makkum (sponsor), Visserijdagen Makkum en Sportvisserij Friesland samen een Doe-Vis en Speldag voor de jeugd.

De Doe-Vis en Speldag werd dit jaar voor het eerst georganiseerd tijdens de visserijdagen . Om alles in goede banen te kunnen leiden is er een maximaal aantal van 40 deelnemertjes ingesteld. De vraag was veel hoger en we vonden het erg vervelend om ze niet mee te laten vissen maar dat zou onverantwoord zijn geweest.

Na een woordje van Piet Roedema, voorzitter van HSV ‘Ons Genoegen’ Makkum werden de eerste groepen naar de spelletjes toegeleid waar de vrijwilligers van de Visserijdagen Makkum al klaar stonden. Dat betrof een Hengelspel, het Voerbal-spel en een speurtocht/visherkenning.

Bij het hengelspel leren ze controle over de hengel te krijgen en de dobber op de juiste plaats in te gooien. Bij het voerbal spel leren de kinderen de “voerballen” op de juiste plek in te gooien , dichtbij of juist ver weg zodat het voer bij de dobber terecht komt en ze dus sneller een visje kunnen vangen. En bij de speurtocht/visherkenning leren ze wat voor vissen er allemaal in de Nederlandse binnenwateren zwemmen en hoe ze die moeten herkennen.

Een groep van 20 kinderen mocht gelijk gaan vissen. Onder de begeleiding van Idzenga Makkum en HSV ‘Ons Genoegen’ Makkum werd ze geleerd wanneer ze moeten aanslaan, hoe de maden erop moeten, hoe ze een vis moeten onthaken en hoe ze een “aanbeet” kunnen herkennen.
Het was nogal druk aan de waterkant en de vis was volgens mij op vakantie waardoor er niet veel gevangen werd. Wel was het mooi weer en was het volop genieten in het zonnetje.
De kinderen kregen van de organisatie van de Visserijdagen Makkum een zak met heel veel lekkers en drinken.
Idzenga Makkum

Gelukkig waren er een aantal enthousiaste vaders en moeders aanwezig met vis-ervaring die de vrijwilligers een handje hielpen, waarvoor nogmaals ons dank. Helaas moesten de vrijwilligers zich ook concentreren op met name vakantiegangers die over het parcours en de hengels heen liepen, krak!

Onder begeleiding van Sportvisserij Friesland en Piet Roedema werden er ook tuigjes gemaakt. Hierbij leren de kinderen hoe ze de dobber, loodjes en haakjes op de draad moeten zetten. Ook leren ze hoe ze de dobber moeten uitloden zodat de dobber goed in het water staat. Helaas was er door de vakantieperiode een onderbezetting van vrijwilligers op dit onderdeel en nam het teveel tijd. Na een aanpassing in de organisatie verliep alles weer naar wens.

16:00 waren de kinderen klaar en was het wachten op de prijsuitreiking door Idzenga Makkum! Alle kinderen kregen een zak vol met o.a. een onthaker, peilloodje, het zelfgemaakte tuigje en leesmateriaal mee naar huis. 8 Kinderen wonnen zelfs een vishengel waarmee ze gelijk kunnen gaan vissen!

De grootste vis werd gevangen door: Feike Dystra met een lengte van 37cm!
De winnaar van de dag was: Dante Smits! Gefeliciteerd!

Idzenga Makkum

Wij willen iedereen bedanken die dit evenement mogelijk hebben gemaakt.

Hierbij alvast een paar foto’s van de Doe-Vis en Speldag tijdens de Visserijdagen 2011.
Er volgen meer! Klik hier voor de foto’s

Heeft u ook foto’s gemaakt? S.v.p sturen naar: info@idzengamakkum.nl

Geïnteresseerd in een foto ? Stuur een email dan ontvangt u het originele formaat.

Doe-Vis & Speldag – 8 Juni 2011

 (Jeugd) Wedstrijden & Sponsoring  Reacties uitgeschakeld voor Doe-Vis & Speldag – 8 Juni 2011
jun 212011
 

22 enthousiaste kinderen waren afgekomen op het initiatief van HSV Ons Genoegen uit Makkum wat dit jaar verliep via het project Lekker Fit! Fryslân van de nieuwe gemeente Sudwest Fryslan. Evenals vorig jaar werd er niet alleen gevist door de deelnemers, maar kregen ze ook instructies over het maken van bv een tuigje. Doe Vis en Speldag